Clickmed
programare rapida la medic

Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta

Actualizat la data de: 05 Martie 2012

Generalitati

Sus
Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta

Indiferent ce varsta are o persoana, ar trebui sa isi protejeze sanatatea oaselor printr-o dieta corecta, exercitii fizice regulate si prin evitarea fumatului.

Este important sa se respecte anumite reguli pentru ca sistemul osos sa asigure protectia si ajutorul necesar. Articolul prezinta cateva recomandari si masuri care trebuie urmate de-a lungul timpului pentru ca cele 206 oase din organism sa ramana puternice si solide pe tot parcursul vietii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Recomandari pentru pastrarea sanatatii oaselor
  3. Diagnostic
  4. Protejarea oaselor la 20 de ani
  5. Protejarea oaselor la 30 de ani
  6. Protejarea oaselor la 40 de ani
  7. Protejarea oaselor la 50 de ani
  8. Citeste pe aceeasi tema

Recomandari pentru pastrarea sanatatii oaselor

Sus

Pe parcursul intregii vieti, fiecare persoana trebuie sa:

- urmeze o dieta potrivita pentru sanatatea oaselor. In acest scop se vor consuma multe fructe si legume, dar si lactate cu un continut redus de grasimi. Femeile ar trebui sa consume 1000 mg de calciu si 400-800 UI de vitamina D pe zi. Dupa menopauza, valorile acestora trebuie sa creasca.

- urmeze un program de activitati fizice. Exercitiile fizice pot avea o influenta mai mare asupra rezistentei osoase decat consumul de calciu, conform cercetarilor recente, iar plimbarile pe jos, alergatul, ridicarea greutatilor, saritul corzii, exercitiile cu greutati sunt excelente pentru consolidarea oaselor.

- renunte la fumat

- limiteze consumul de sare

- monitorizeze consumul de alcool. Consumul moderat de alcool poate avea un efect pozitiv pentru oase deoarece creste nivelul de estrogen, insa cantitatile mai mari ar putea avea efectul invers.

Diagnostic

Sus

Osteopenia se refera la masa osoasa scazuta, dar nu suficient de mica pentru a se declansa osteoporoza. Aproximativ 20% dintre femeile aflate la perimenopauza sufera de osteopenie.

Osteoporoza este mult mai grava si se refera la situatia in care densitatea osoasa este atat de redusa incat oasele devin poroase si sensibile la fracturi, in special in zona soldurilor, coloanei vertebrale si a incheieturilor. Desi osteoporoza este mai frecvent intalnita dupa menopauza, poate sa apara la orice varsta.

Protejarea oaselor la 20 de ani

Sus

- Este foarte importanta mentinerea constanta a greutatii. Daca urmati diverse diete, trebuie sa faceti si exercitii fizice. Studiile au demonstrat ca dieta fara exercitii fizce poate duce la pierderea de masa osoasa.

- Faceti sport intr-un mod inteligent. Exercitiile fizice regulate care solicita oasele, cum ar fi ridicarea de greutati, vor ajuta la pastrarea densitatii osoase prin stimularea formarii osteoblastilor.

- Acordati atentie ciclurilor menstruale. Ciclurile menstruale mai rare sunt asociate cu un nivel scazut de estrogen si adesea cu o greutate corporala mai mica - avand un efect negativ dublu asupra oaselor.

- Considerati contraceptia o optiune in caz de nevoie. Estrogenul din contraceptivele orale poat ecreste masa osoasa. S-a confirmat in urma studiilor ca in cazul persoanelor care au folosit depo-povera o data pe luna mai mult de doi ani a fost suprimata productia de estrogen si s-a constatat o scadere a masei osoase a femeilor tinere. Depo-povera este forma injectabila de progesteron sintetic care poate cauza demineralizare osoasa si osteopenie.

Protejarea oaselor la 30 de ani

Sus

- Protejati-va oasele in timpul sarcinii. Daca o viitoare mama nu utilizeaza suficient calciu in timpul sarcinii, calciul furnizat copilului va proveni din oase. Pentru a preveni aceasta situatie, femeia insarcinata va lua doza zilnica recomandata de calciu pentru aceasta perioada. In plus, alaptarea mai mult de un an poate afecta negativ oasele mamei, insa masa osoasa poate fi reveni la normal daca se va administra cantitatea necesara de calciu si de vitamina D.

- Eliminati stresul. Hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, pot inhiba cresterea oaselor si vor accelera distrugerea osoasa. Depresia poate avea efecte nocive similare asupra oaselor.

Protejarea oaselor la 40 de ani

Sus

- Atentie la ciclurile menstruale neregulate. Acest lucru ar putea fi un semn ca va apropiati de intrarea la perimenopauza, ceea ce inseamna ca este timpul sa acordati o atentie speciala oaselor prin exercitii fizice si utilizarea de suplimente cu calciu. Atunci cand menstrele devin neregulate, are loc scaderea masei osoaase.

- Feriti-va de alte cauze care ar putea afecta nivelul calciului din organism. O tiroida hiperactiva poate accelera pierderea de masa osoasa, iar diabetul de tip 2 poate creste riscul aparitiei fracturlor. Aceste conditii devin mai frecvente in jurul varstei de 40 de ani.

- Evaluarea factorilor de risc. Daca ati suferit vreodata o fractura ca adult, daca in istoricul familial medical sunt inregistrate cazuri de osteoporoza sau fracturi, daca oasele sunt foarte subtiri, daca fumati, daca ati suferit de vreo tulburare de alimentatie sau daca menopauza s-a instalat inainte de 40 de ani, exista un risc crescut de a dezvolta osteoporoza.

- Discutati cu medicul despre terapia de substitutie hormonala. Pe termen scurt, folosirea terapiei de substitutie hormonala pentru a mentine sub control simptomele menopauzei nu este considerata riscanta si poate avea un efect benefic asupra oaselor. In timp, insa, terapia de substitutie hormonala poate creste riscul unui atac de cord sau cancer de san.

Protejarea oaselor la 50 de ani

Sus

- Se va creste aportul de calciu. Nivelurile de estrogen vor scadea in timpul menopauzei, iar pierderea de masa osoasa se va accelera, astfel ca este necesar sa se suplimenteze valoarea calciului la 1.200 mg pe zi. Unii experti considera ca ar trebui sa creasca si aportul de vitamina D la 1000-1500 UI, dar doar la recomandarea medicului.

- Atentie la durerile de spate. Durerile bruste de spate ar putea fi cauzate de fracturile vertebrale. Acest lucru este des intalnit la femeile cu varsta peste 50 de ani si este adesea ignorat, desi ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma, intrucat o fractura vertebrala va predispune la aparitia unei noi fracturi vertebrale.

- Testati-va densitatea osoasa cand se instaleaza menopauza. Metoda standard prin care este testata sanatatea oaselor in timpul menopauzei este scanarea DEXA care masoara densitatea osoasa a soldurilor, coloanei vertebrale sau chiar a intregului corp. Alte teste care ar putea fi implicate sunt scanarea CT sau ecografia.

- Se va discuta despre schema de tratament cu medicul. In functie de valorile densitatii osoase, specialistul va elabora un plan de actiune. Desi nu exista nici un tratament pentru tratarea osteoporozei, exista o varietate de medicamente, inclusiv bifosfonati, terapie cu hormoni si modulatori selectivi al receptorilor de estrogeni, care pot ajuta la limitarea masei ososase la femeile aflate la menopauza.


Medici specialisti Endocrinologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate