Clickmed
programare rapida la medic

Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Generalitati

Sus
Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate

Incontinenta urinara reprezinta una din cele mai frecvente afectiuni ale varstei inaintate. Cauzele sunt pe de-o parte modificarile determinate de varsta, cu limitarile functionale aferente, dar adesea si afectiunile "tipice" varstei inaintate, cu efecte negative asupra aparatului urogenital.

Urina se formeaza in rinichi, fiind eliminata prin tractul urinar nemodificata, atunci cand organismul este sanatos. Aparatul urinar se compune din rinichi (calice si bazinete), uretere, vezica urinara si uretra.Vezica urinara are o particularitate, in sensul ca nu este doar un organ excretor, dar si unul de stocare. Aceasta ne permite sa avem perioade in care golirea vezicii nu este necesara. Importanta acestor perioade devine evidenta atunci cand apar pierderi involuntare de urina (incontinenta urinara).

Formarea si excretarea urinei reprezinta procese vitale pentru organism, avand urmatoarele roluri: eliminarea toxinelor, reglarea bilantului de lichide din organism, ca si asigurarea echilibrului acido-bazic.

Odata cu urina nu se elimina numai toxinele si apa din organism. O multitudine de afectiuni isi lasa amprenta in urina. Observarea si analiza urinei ofera astfel informatii importante privind diferitele functii ale corpului si starea sa din punct de vedere al sanatatii.

urina_toxine

Urina normala contine 95% apa, avand de asemenea in compozitie uree, acid uric, creatinina, saruri organice si anorganice (de ex. saruri calcaroase, clorura de sodiu, fosfati), saruri organice (de ex. acid citric), pigmenti urinari naturali de culoare galbena, ca si hormoni si vitamine hidrosolubile.

Cantitatea urinei formate depinde in mod natural de mai multi factori, cum ar fi: functia rinichiului, influentata de exemplu de tensiunea arteriala si de hormoni; cantitatea de lichide ingerata; cantitatea de lichide evaporata prin transpiratie sau prin plaman in timpul respiratiei; cantitatea de lichide eliminata prin scaun.Valoarea medie de urina produsa si eliminata este, la un adult, de 1-1,5 litri pe zi.

Eliminarea urinei (urinarea) poarta stiintific numele de mictiune. Avand in vedere ca senzatia de urinare apare la umplerea vezicii cu 300-500 ml, este nevoie de trei-patru urinari intr-un interval de 24 ore, in cazul unei cantitati medii de urina. Urina are culoarea galben deschis pana la galben inchis (cu cat cantitatea de lichide ingerata este mai mare, cu atat urina are o culoare mai deschisa si este mai limpede), mirosul nu este pregnant si nu contine aglomerari de substante. Acestea sunt valorile aproximative, fata de care se apreciaza abaterile.

Sfaturi practice
In cazul persoanelor care folosesc scutece pentru incontinenta se recomanda ca schimbul acestora sa se efectueze in medie o data la 6-8 ore, adica de trei-patru ori intr-un interval de 24 de ore pentru o igiena optima cu minimizarea riscului de iritatii si escare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Modificarile naturale cauzate de varsta maresc riscul tulburarilor functiei vezicii urinare
  3. Tulburari ale functiei vezicii urinare cauzate de afectiunile specifice varstei
  4. Nicturia, problema varstei inaintate
  5. Citeste pe aceeasi tema

Modificarile naturale cauzate de varsta maresc riscul tulburarilor functiei vezicii urinare

Sus

Odata cu varsta, functia renala se modifica substantial. In medie, rinichiul unei persoane cu varsta de 60 de ani functioneaza la jumatatea eficientei rinichiului unei persoane cu varsta de 30 de ani.

Ritmul de formare a urinei este si el modificat, ducand deseori la probleme: in timp ce la persoanele tinere urina se formeaza in special pe timpul zilei si doar o cantitate relativ redusa pe timpul noptii, la persoanele in varsta cantitatea de urina din timpul noptii este egala cu cea produsa pe timpul zilei (sau chiar mai mare noaptea). Aceste modificari sunt mai accentuate la persoanele confuze, afectate de diferire forme de dementa.

In acealsi timp capacitatea vezicii urinare se reduce odata cu inaintarea in varsta. De aceea, persoanele varstnice trebuie sa mearga mai des la toaleta si au o senzatie de urinare mai frecventa, fara sa fie vorba de o incontinenta de urgenta autentica. In plus, la varste inaintate, capacitatea de golire totala a vezicii este limitata. De multe ori, la femei, cauza o reprezinta asa-numita vezica hipoactiva. La barbati este deseori vorba despre o ingustare a uretrei din cauza unei hipertrofii benigne de prostata. O golire insuficienta a vezicii urinare duce la formarea de urina reziduala, ceea ce poate duce la aparitia de infectii ale vezicii.

Tulburari ale functiei vezicii urinare cauzate de afectiunile specifice varstei

Sus

In aceasta categorie pot fi amintite afectiunile si deficitele cauzate de varsta, care limiteaza mobilitatea corporala si capacitatile cognitive, cum ar fi: poliartrita, artroza, scaderea acuitatii vizuale, dar si fenomenele de dementa. Cu toate ca nu exista o afectiune efectiva a tractului urogenital, apar des episoade de incontinenta, deoarece persoanele nu pot ajunge la timp la toaleta din cauza mobilitatii sau capacitatilor cognitive reduse.

Toate afectiunile la nivelul structurilor neurologice si cerebrale au ca efect direct tulburarea mecanismului complicat al golirii vezicii urinare, avand ca urmare, de exemplu, incontinenta de urgenta sau vezica neuropata. Asemenea afectiuni includ diabetul zaharat (incontinenta urinara de pana la 40%, incontinenta fecala de pana la 20%), boala Parkinson, scleroza multipla, accidentul vascular cerebral si cele mai variate forme de dementa.
Avand in vedere faptul ca la varste inaintate exista deseori o multimorbiditate, care necesita de regula o multitudine de medicamente, trebuie luat in considerare si efectul acestora asupra organismului. Este posibil ca efectul singular al unui medicament, dar si efectul cumulat cu alte medicamente sa amplifice incontinenta, respectiv sa fie chiar cauza acesteia.

Nu trebuie uitat faptul ca tulburarile privind golirea vezicii pot avea si cauze psihice. Orice om invata in primii ani de viata sa-si controleze procesul de excretie, sa pastreze igiena si sa nu vorbeasca despre asta. Aceasta tabuizare a procesului de excretie devine o problema importanta pentru pacient, ca si pentru persoana care il ingrijeste, in cazul in care pe fondul unor afectiuni sau a unor dizabilitati persoana are nevoie de ajutor.

Nicturia, problema varstei inaintate

Sus

Nicturia reprezinta senzatia frecventa de urinare pe timpul noptii, respectiv de cca. 2-3 ori pe noapte. In special persoanele varstnice sufera de nicturie, caracterizata si prin trezirea frecventa pe timpul noptii din cauza senzatiei de urinare. Acest lucru nu le afecteaza negativ doar odihna de peste noapte, ci mareste si riscul de accidentare, din cauza faptului ca trebuie sa se deplaseze la toaleta.

Prevalenta nicturiei in functie de varsta

prevalenta_nicturiei
Rezultatele unui sondaj efectuat in cadrul unui studiu preventiv pe un esantion de persoane sanatoase.(Sursa: Madersbacher, 1999).

Nicturia poate avea cauze multiple. Una din cele mai importante este asa numitul sindrom de poliurie. Productia urinara este reglata de diferiti hormoni, unul dintre cei mai importanti fiind hormonul antidiuretic (ADH) produs de glanda hipofiza. Pe timpul noptii, nivelul acestui hormon creste, fapt care duce la o diminuare a productiei de urina, astfel incat este posibila o odihna nocturna netulburata. In cazul multor persoane in varsta aceasta crestere nocturna a nivelului hormonului antidiuretic lipseste, rezultand o cantitate prea mare de urina in timpul noptii.

Pe langa secretia deficitara a hormonului ADH, exista si alte afectiuni care pot duce la nicturie: insuficienta cardiaca, cistita, diabetul zaharat, afectiunile neurologice, problemele de prostata sau o capacitate redusa a vezicii urinare.

tulburari_urina
Sursa: Husliche Pflege Heute, Urban & Fischer

In cazul persoanelor cu pierderi importante de urina (250-300 ml odata), deseori cea mai igienica si practica solutie este utilizarea scutecelor absorbante pentru incontinenta. O varianta discreta, comoda si accesibila ca pret este achizitionarea acestora pe internet prin intermediul unui serviciu cu livrare la domiciliu.

Unul dintre aceste servicii este slipincontinenta.ro pe care il puteti accesa, sunand la numerele de telefon 021/ 204.94.95 si 0753/ 095.312 sau intrand pe www.slipincontinenta.ro


slipincontinenta


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate