Clickmed
programare rapida la medic

Eruptiile cutanate

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2011

Generalitati

Sus
Eruptiile cutanate

Cele mai comune eruptii cutanate non-infectioase (intrucat nu sunt cauzate de organisme infectioase) vor fi tratate cu ajutorul cremelor care contin hidrocortizon 1%, eliberate fara prescriptie medicala. Acestea se vor aplica timp de o saptamana, inainte de a se merge la consult.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Forme de eruptii cutanate
  3. Modalitati de diagnostic
  4. Consultul medical
  5. Infectii fungice si infectii bacteriene
  6. Citeste pe aceeasi tema

Forme de eruptii cutanate

Sus

In aceasta categorie de eruptii cutanate sunt incluse:

- dermatita seboreica - afecteaza mai ales adultii, iar eruptia specifica acestei conditii este de culoare rosie, implica prezenta unor scuame si afecteaza zona scalpului, fruntea, sprancenele, obraji si urechea externa.

- dermatita atopica (eczema) - este o afectiune intalnita destul de des la copii, caracterizata prin roseata, eruptii cutanate pruriginoase, iritatii specifice in partea interioara a coatelor si a partii din spate a genunchilor, obrajilor, gat, incheieturi si glezne. Este frecvent intalnita la pacientii care sufera si de febra fanului.

- dermatita de contact - este o eruptie declansata in urma contactului cu un produs chimic specific la care pacientul este alergic sau cu o substanta care irita direct pielea. Unele substante chimice sunt atat iritante cat si alergene.

- dermatita de scutec - este un tip comun de dermatita de contact care apare la majoritatea copiilor care poarta scutece, atunci cand exista un contact prelungit al fecaleleor si urinei cu pielea.

- dermatita de staza - este o conditie care se manifesta in partea inferioara a picioarelor la persoanele care sufera de inflamatia cronica a picioarelor din cauza slabei circulatii venoase si se caracterizeaza prin prezenta eritemului si ulceratiilor.

- psoriazis- este o eruptie in care este implicata descuamarea pielii si tinde sa apara mai ales in zona capului, coatelor, genunchilor.

- eczema numulara - este un tp de dermatita care implica prezenta unor placi in forma de moneda, pe parcursul iernii si este asociata cu pielea foarte uscata.

Modalitati de diagnostic

Sus

Termenul de eruptii cutanate nu are nici o semnificatie precisa si de multe ori este utilizat pentru a desemna o varietate de tulburari ale pielii, dar mai ales orice fel de stare inflamatorie a pielii.

Conform dermatologilor printre caracteristicile eruptiilor cutanate care contribuie la stabilirea unui diagnostic sunt: culoarea, dimensiunea, consistenta, textura, forma, configuratia si sensibilitatea la atingere. De asemenea, distributia si localizarea eruptiei pe corp dar si prezenta unor ulceratii, descuamari sau cruste vor contribui la determinarea tipului acestora.

O clasificare a celor mai des intalnite eruptii cutanate include:
- eruptii cutanate noninfectioase care sunt localizate doar in anumite parti ale corpului
- eruptii cutanate produse de infectiile fungice sau bacteriene
- eruptii cutanate extinse care afecteaza portiuni mari de piele.

Este recomandat ca diagnosticul si tratamentul sa fie stabilite de catre medic, nu de catre bolnav. Evaluarea corecta a unei eruptii cutanate necesita consult direct la medicul dermatolog.

Consultul medical

Sus

Medicul va efectua un examen fizic, bolnavului si ii va adresa cateva intrebari legate de istoricul sau medical si de simptomele manifestate.

Printre acestea s-ar putea numara:
- cand au debutat eruptiile cutanate?
- ce parti ale corpului sunt afectate?
- ati observat ca vreun produs/substanta amelioreaza sau inrautateste eruptia?
- ati folosti noi creme, sapunuri, detergenti, lotiuni sau produse cosmetice, recent?
- ati fost in zone impadurite, recent?
- ati utilizat, recent, noi medicamente?
- ati observat vreo muscatura de insecta?
- aveti si alte simptome cum sunt mancarimea sau prezenta unor cruste sau scuame?
- suferiti si de alte conditii importante (astm, alergii)?

Printre investigatiile care pot fi solicitate de medic ar putea fi:
- teste alergologice
- analize de sange
- biopsie cutanata
- recoltarea de mostre din piele pentru analiza.

In functie de cauza eruptiei cutanate, tratamentele pot include creme sau lotiuni medicamentoase, medicatie care va fi administrata oral sau interventii chirurgicale la nivelul pielii.

Infectii fungice si infectii bacteriene

Sus

Atunci cand apar simptomele unor eruptii cutanate, cel mai frecvent sunt vinovate infectiile fungice sau bacteriene.
Infectiile fungice

Sunt destul de des intalnite dar nu apar la fel de des ca eczemele. Printre cele mai comune greseli de diagnostic facute atat de medicii care au alte specialitati medicale decat dermatologie cat si de unii bolavi este incadrarea oricarei eruptii cutanate ca fiind una de natura fungica.

De exemplu, o persoana care are mai multe pete scuamoase localizate pe brate, picioare sau trunchi probabil sa aibe mai degraba o forma de eczema sau dermatita decat o ciuperca. De asemenea, ciupercile tind sa se dezvolte eruptii cutanate, mai ales in cutele pielii (pielea de sub sani, regiunea inghinala), sunt de culoare rosu intens si multe dintre acestea au pustule pe margine. Infectiile fungice nu sunt declansate de lipsa de igiena a unei persoane, nu sunt transmise de animale de companie si nici nu pot fi contactate, in mod normal, cu foarte mare usurinta din vestiarele de sport sau piscine.

Tratamentul infectilor fungice este, de obicei, simplu. Multe creme antifungice eficiente pot fi cumparate de la farmacie fara prescriptie medicala, inclusiv clotrimazol 1% sau lamisil. Daca s-a incercat fara succes, de mai multe ori, tratarea unei ciuperci, posibil ca aceasta sa fie mai degraba eczema si ar trebui sa fie tratata diferit. O infectie fungica poate fi confirmata prin diverse investigatii simple.

Infectiile bacteriene

Cea mai frecventa infectie bacteriana a pielii este impetigo, care este cauzata de stafilococi sau germeni streptococi. Aceasta este mult mai frecvent intalnita la copii decat la adulti. Eruptiile cauzate de bacterii sunt caracterizate de prezenta unor pustule sau cruste si unele pot fi destul de dureroase. Igiena deficitara nu joaca nici acest caz vreun rol. Cremele antibacteriene necesita prescriptie medicala. Mai eficiente decat acestea sunt antibioticele care vor fi administrate pe cale orala.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate