Clickmed
programare rapida la medic

Listerioza – Infectia cu Listeria monocytogenes

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Listerioza – Infectia cu Listeria monocytogenes

Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita "Listeria monocytogenes", care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza (insa cel mai adesea germenele se gaseste in carnea gatita insuficient si in produsele lactate). In unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Exista o adevarata varietate in ceea ce priveste severitatea cazurilor, de la statutul de purtator temporar asimptomatic, pana la raspandirea acuta, brusca (fulminanta) a bacteriilor in torentul sangvin (bacteriemie). Multi factori pot contribui la dezvoltarea simptomelor. Listerioza afecteaza cel mai adesea nou-nascutii, persoanele invarsta, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar scazut. Diagnosticarea prompta si tratamentul bolii sunt necesare, pentru a evita aparitia unor complicatii severe ale bolii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factori de risc
  3. Simptome
  4. Investigatii
  5. Tratament
  6. Profilaxie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Listerioza este o infectie severa, provocata de consumul alimentelor contaminate cu germenul "Listeria monocytogenes". In ciuda faptului ca oricine se poate infecta, in cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol redutabil pentru femeile insarcinate si pentru fat. Aceasta boala poate avea ca si consecinte nasterea prematura, avortul sau nasterea unui copil mort. De asemenea, nou-nascutul poate fi grav bolnav daca el a fost infectat cu Listeria inainte de nasterea sa.
Persoanele care au sistemul imunitar slabit au de asemenea un risc crescut de a face o forma severa a bolii. Printre aceste cazuri se numara persoanele care sufera de boli, precum cancer sau SIDA, si de asemenea, persoanele invarsta.

Cu toate ca adultii sanatosi si copiii pot, de asemenea, contacta germenul, acestia fac foarte rar o forma severa de boala.

Simptome

Sus

Unele persoane fac o forma de boala asemanatoare gripei, prezentand simptome de tip: febra, dureri musculare, greata si voma si dureri gastrice.
Cu toate acestea, daca germenul reuseste sa patrunda la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severa. In acest caz printre simptome se numara cefaleea si rigiditatea cervicala, convulsii, pierderea echilibrului si o stare confuzionala.

Investigatii

Sus

Medicul va efectua examenul fizic obiectiv al pacientului si anamneza (istoricul bolii pacientului). Pentru a pune diagnosticul de certitudine vor fi efectuate anumite investigatii.
Unul dintre teste este reprezentat de hemocultura. Prin aceasta se intelege prelevarea unei mostre de sange de la nivel venos si trimiterea ei la laborator pentru analiza. Mostra va fi astfel investigata pentru detectarea eventualei prezente a germenului Listeria in sangele pacientului.

Medicul poate, de asemenea, solicita efectuarea unei punctii spinale, pentru a examina calitatea lichidului de la nivelul maduvei spinarii. Aceasta manevra presupune prelevarea unei mostre mici de fluid de la nivelul maduvei spinarii si trimiterea ei la laborator pentru analize. Acest test se efectueaza de obicei intr-un spital.

Tratament

Sus

Listerioza se trateaza cu antibiotice. Datorita gravitatii bolii, multi medici prefera sa interneze pacientii in spital pe timpul efectuarii tratamentului, pentru o monitorizare mai buna. Antibioticele pot fi astfel administrate intravenos, ele ajungand astfel direct in sange. Aceasta reprezinta cea mai rapida si mai eficienta cale de a administra un antibiotic.

Perioada de recuperare

Tratamentul antibiotic dureaza de obicei doua saptamani. Persoanele cu sistemul imunitar slabit, pot necesita tratament pe o perioada mai lunga, pentru prevenirea recurentei bolii.

Profilaxie

Sus

Toate produsele animale inclusiv ouale, carnea si produsele de pasare, trebuie gatite cu mare grija. De asemenea, trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat (prin pasteurizare are loc un proces de fierbere a laptelui in care bacteriile sunt distruse) si toate fructele si legumele trebuie bine spalate inainte de a fi consumate. Atat mainile cat si ustensilele de gatit, trebuie spalate cu apa fierbinte si cu sapun dupa contactul cu alimentele, in special cu delicatesele din carne si cu carnea cruda.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate